Alvar Aalto

Overzicht van werk dat op deze site te zien is

Alvar Aalto
FINLAND

Architectuur zou altijd een middel moeten zijn dat zorg draagt voor een organische verbinding tussen een gebouw en de natuur. Daarbij vormen de mens en het menselijk leven een element van groter belang dan alle andere.

ALVAR AALTO
1898-1976

De zorg voor het menselijk welzijn, zowel lichamelijk als psychisch, vormt de rode draad door het omvangrijke oeuvre van Alvar Aalto. Met zijn winnend prijsvraagontwerp uit 1929 voor een sanatorium in Paimio vestigde hij zijn naam als functionalistisch architect.

In de jaren dertig en veertig trad het gebruik van natuurlijke materialen zoals baksteen en hout op de voorgrond. Hij experimenteerde met gelamineerd hout en maakte talrijke innovatieve meubelontwerpen.

Daarnaast ging de dialoog tussen het gebouw en zijn natuurlijke omgeving een steeds belangrijkere rol spelen in Aalto’s werk. Deze komt zowel tot uitdrukking in de ruimtelijke opzet als in de beweeglijke vormgeving van zijn ontwerpen. In de loop van zijn leven ontwikkelde Aalto wat dit betreft een steeds grotere vrijheid en rijkere vormentaal. Ze verlenen zijn ontwerpen een verstilde levendigheid die een echo lijkt van de natuur buiten en een stimulans vormt voor het leven binnen.
 

Klik op een bouwwerk om het te bekijken

Kerk van de drie kruizenKerk van de drie kruizen Vuokkseniska, Imatra, Finland, 1957-1959 
FinlandiahalFinlandiahal Helsinki, Finland, 1962-1975