Hans Scharoun

Overzicht van werk dat op deze site te zien is

Hans Scharoun
GERMANY

Kunst is niet slechts versiering - en daarom misschien overbodig - zij is geen bijkomstigheid van het leven, maar de diepere uitdrukking van het leven der mensheid en de vormgegeven essentie van dat leven.

Hans Scharoun
1893-1976

In de periode na de Eerste Wereldoorlog nam Scharoun deel aan Bruno Tauts kunstenaarsgroep ’Die Gläserne Kette’ en maakte hij visionaire schetsen voor culturele centra, theaters en bioscopen.

Na de oorlog leerde hij via Hugo Häring Ludwig Mies van der Rohe kennen, die hem uitnodigde om een woonhuis te ontwerpen voor de Weissenhofsiedlung te Stuttart. Dit huis vormde het eerste van een reeks villa’s die Scharouns ’organhafte’ benadering van het nieuwe bouwen illustreren. Evenals Häring was Scharoun van mening dat de vorm van een gebouw niet van buitenaf bepaald moet worden, maar in het wezen van de bouwopgave zelf gezocht moet worden. Het gebouw dient een ’orgaan’ te zijn voor haar functie.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Scharoun met een groep architecten aan het wederopbouwplan voor Berlijn en ontwierp daarin een groot aantal woningen. De kroon op zijn werk vormt het Kulturforum van Berlijn, waarvoor hij de Philharmonie en de Staatsbibliothek ontwierp.
 

Klik op een bouwwerk om het te bekijken

Romeo en JulietRomeo en Juliet Stuttgart, Deutschland, 1954-1959 
Haupt- und GrundschuleHaupt- und Grundschule Marl, Duitsland, 1960-1971 
Philharmonie en KammermusiksaalPhilharmonie en Kammermusiksaal Berlijn, Duitsland, 1956-1963 en 1974-1987