Rudolf Steiner

Overzicht van werk dat op deze site te zien is

Rudolf Steiner
AUSTRIA

Wij leven in een tijd waarin de mensheid weer in verbinding moet treden met de geestelijke wereld, waar de imitatieve kunst moet overgaan in een werkelijk kunstzinnige creativiteit, waarin alles nieuw moet worden.

RUDOLF STEINER
1861-1925

Rudolf Steiner studeerde natuurwetenschappen in Wenen. Tussen 1883 en 1895 verzorgde hij de uitgave van de natuurwetenschappelijke werken van Goethe. Vanaf 1902 bracht hij de resultaten van zijn helderziende onderzoek naar het wezen van de mens, het leven na de dood en de ontwikkeling van de aarde naar buiten in de vorm van voordrachten en geschreven werken.

Steiners kunst en architectuur ontstaan vanuit de behoefte de spirituele werkelijkheid niet alleen in gedachtenvorm te beschrijven, maar deze ook door middel van kunst beleefbaar te maken. Zowel voor de architectuur als voor de andere kunsten ontwikkelt hij daartoe nieuwe vormen en technieken. Het meest integraal komen deze tot uitdrukking in zijn ontwerp voor het eerste Goetheanum, het centrum van de antroposofische beweging.

Op basis van zijn spiritueel mens- en wereldbeeld ontwikkelt Steiner talrijke nieuwe inzichten voor uiteenlopende maatschappelijke gebieden zoals onderwijs, landbouw, geneeskunde en sociale vraagstukken.
 

Klik op een bouwwerk om het te bekijken

Het Eerste GoetheanumHet Eerste Goetheanum Dornach, Zwitserland, 1913-1922 
Het Tweede GoetheanumHet Tweede Goetheanum Dornach, Zwitserland, 1924-1928 
De bijgebouwen rond het GoetheanumDe bijgebouwen rond het Goetheanum Dornach, Zwitserland, 1913-1925