Frank Lloyd Wright

Overzicht van werk dat op deze site te zien is

Frank Lloyd Wright
UNITED STATES

Een organische vorm ontwikkelt zijn structuur uit de gegeven situatie zoals een plant groeit uit de bodem. Beide ontvouwen zich op gelijke wijze van binnenuit.

FRANK LLOYD WRIGHT
1867-1959

Frank Lloyd Wright bracht zijn leerjaren door in het bureau van Adler & Sullivan. Het was zijn geliefde leermeester Louis Sullivan aan wie hij het begrip ’organische architectuur’ ontleende. Wright breidde dit begrip uit tot de relatie tussen gebouw en omgeving, de continuïteit van de binnen- en buitenruimte en het gebruik van bouwmaterialen in overeenstemming met hun eigen aard.

In de loop van zijn lange en productieve leven realiseerde hij meer dan achthonderd ontwerpen. Naast talloze woonhuizen ontwierp hij kerken, kantoren, openbare gebouwen, hotels en musea. Elk van deze opgaven werd fundamenteel doordacht. Dit leidde vaak tot revolutionaire concepten. Zo mogelijk werden deze integraal ontworpen, inclusief interieur, meubilair en verlichting, om zo een organische eenheid te realiseren. Zijn veelzijdige vormgeving toont aan dat het hem er niet ging om een nieuwe stijl te introduceren, maar om het vinden van de passende vorm in iedere nieuwe situatie.

Klik op een bouwwerk om het te bekijken

Unity TempleUnity Temple Oak Park, Illinois, 1904-1907 
FallingwaterFallingwater Bear Run, Pennsylvania, 1935-1939 
Solomon R. Guggenheim MuseumSolomon R. Guggenheim Museum New York, N.Y., 1943-1946, 1955-1959